.

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties)

Vanaf 1 januari 2025 strenger worden gehandhaafd. Hier zijn enkele relevante punten zijnn
1 Belastingdienst gaat controleren op schijnzelfstandigheid.
2 Bedrijven die zzp'ers inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen boetes en naheffingen krijgen.
3 De Belastingdienst zal ingrijpende veranderingen doorvoeren voor zzp'ers en bedrijven die regelmatig zzp'ers inhuren.
2 Het is belangrijk voor zelfstandigen om zich bewust te zijn van deze veranderingen om mogelijke sancties te vermijden.
1 Deze veranderingen zijn bedoeld om de arbeidsrelaties te verduidelijken en misbruik van de zelfstandigheid te voorkomen.

Wat is schijnzelfstandigheid?
Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand een opdracht doet als zelfstandig ondernemer (zzp’er), maar volgens de regels eigenlijk in loondienst is. Bijvoorbeeld omdat de zelfstandige niet zelf kan bepalen wanneer en hoe het werk gedaan wordt. Dit wordt ook wel verkapt dienstverband genoemd. De opdrachtgever is dan eigenlijk werkgever, maar betaalt niet de belastingen die horen bij loondienst. Opdrachtgevers en opdrachtnemers zijn volgens de Wet DBA samen verantwoordelijk om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Handhaving op schijnzelfstandigheid
Vanaf 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst volledig op schijnzelfstandigheid. Huurt u een zzp’er in? Maar is deze zzp’er eigenlijk in verkapt dienstverband? Dan kunt u een naheffing krijgen. Maar niet verder terug dan 1 januari 2025. Vanaf 2026 kunt u ook een boete krijgen. U moet samen kunnen laten zien dat uw samenwerking geen loondienst is.

Bemiddeling, uitzenden, payrolling, tussenkomst of directe inhuur
Zijn er meer dan 2 partijen betrokken bij het tot stand komen en/of het uitvoeren van de opdracht? Ook dan moet u de arbeidsrelatie beoordelen.

Wij zorgen uw werkzaamheden juridisch niet als schijnzelfstandigheid beoordeeld kan worden zodat de zzp'er als de werkgever hier geen nadelen van kunnen ondervinden zoals bijv.: 

1. Na heffing opgelegd door de belastingdienst

2. Vervroegd moeten beëindigen van werkzaamheden omdat bemiddelaar niet wenst dat er de schijn ontstaat van schijnzelfstandigheid.

3. ZZP'er gaat ergens anders terug naar een dienstverband om risico's te 

Onlangs is gebleken dat gerenommeerde bemiddelaars hun zzpers vragen om soms vroegtijdig te stoppen met opdrachten om deze schijnzelfstandigheid te voorkomen. Echter is dit voor de zzper als de opdrachtgever niet altijd wenselijk.
Wij als Luckyjobs bieden de oplossing, daarnaast hanteren wij aantrekkelijke lage bemiddelings/administratie fees om de flexibiliteit te stimuleren. Neem contact op als werkgever of zzper.